HEEM-partners aan het woord: Werkhuis AM - Heem
HEEM-partners aan het woord: Werkhuis AM - HEEM heeft zich van in het begin geprofileerd als een fervente promotor van cohousing, dé woonvorm van de toekomst.

Een project waar we met veel enthousiasme naar uitkijken is Seir in Wetteren Ten Ede. De oude bloemisterij mét serres wordt het decor van een origineel cohousingproject. Het ontwerp voor deze site kwam tot leven op de tekentafel van Werkhuis AM, een architectenbureau uit Wetteren Ten Ede. We legden onze vragen voor aan oprichters Stéphanie Vercauteren, Rebecca Devriese en Stijn De Rouck. Hun antwoorden lees je hieronder.

 

Werkhuis AM telt 4 architecten. Hebben jullie elk een eigen stijl of bestaat er zoiets als het Werkhuis AM-handelsmerk?

“We proberen om los van trends telkens een eigenzinnig, tijdloos ontwerp neer te zetten. De grootste inspiratie voor ons is de context van de opdracht. Waar is het project gelegen? Voor wie ontwerpen we? Welke elementen, zoals het erfgoedgehalte van een site, zijn bepalend? De antwoorden op die vragen zijn voor ons het startpunt.”

“Een bouwtraject duurt makkelijk twee jaar, dus het is belangrijk dat het gevoel langs beide kanten goed zit. Daarom bedanken we soms voor opdrachten waar we het niet warm van krijgen. Omdat andere architecten nu eenmaal beter aan de slag kunnen met die specifieke vraag.”

“Het is daarnaast ook wel belangrijk om als architect je horizonten te verruimen. We werken daarom graag samen met andere bureaus. En daarbovenop beperken we ons niet alleen tot woningbouw. Werkhuis AM is een multidisciplinair bureau met een interesseveld van architectuur tot meubelontwerp.”

serre kantoor Werkhuis AM

Het serrekantoor van Werkhuis AM.

Jullie gaan aan de slag als architecten voor cohousing Seir in Wetteren Ten Ede. Wat spreekt jullie aan in dit project?

“Een niet onbelangrijk detail is dat Stéphanie is opgegroeid op de bloemisterij. En ze blijft ook op de site wonen. Haar familie ging op zoek naar een ontwikkelaar die mee wilde nadenken over de toekomst van de site als één geheel en die tegelijk het karakter van de bloemisterij wilde bewaren. HEEM is als ontwikkelaar in beeld gekomen en dat voelde meteen goed.”

“Wat ons specifiek aantrekt in dit project, is de ‘andere’ manier te ontwerpen. Er lag een duidelijk programma op tafel, zoals bijvoorbeeld het uitgangspunt dat de auto niet op het terrein komt. Op die manier krijgen wij als architect een enorme ontwerpvrijheid. Het wordt geen klassieke verkaveling, waarbij je moet rekening houden met carports en parkeerplaatsen. Nu kunnen we woningen goed inplanten, mooie pleinen voorzien en veel groen ontwikkelen. Dat laatste is niet onbelangrijk, gezien de geschiedenis van de bloemisterij.”

 

De locatie staat bol van de geschiedenis. Hoe gaan jullie te werk om die ‘heritage’ alle eer aan te doen?

“Je zal op de site niet het gevoel krijgen dat je op een andere plek bent dan voorheen. De bedrijvigheid van de bloemisterij is er niet langer en krijgt een nieuwe invulling, maar de verwijzingen naar vroeger zullen onmiskenbaar zijn.”

“We behouden de bloemisterijwoning met de bijhorende stalling en watertoren. Enkele regenwaterputten en een groot deel van de serres worden verweven in het project. Weliswaar met een nieuwe invulling. We bouwen ook een nieuwe serre bij voor het binnenzwembad en de sauna.”

“De eensgezinswoningen zijn vormelijk en qua materialisatie een uitbreiding van de bestaande serres. De meergezinswoningen verwijzen op hun beurt naar de watertoren. Die tweedeling zal je niet enkel zien in de architectuur, maar ook in de invulling van het landschap en de tuinen.”

Bloemisterijwoning Foto Liesbet Goedschalckx

De bloemisterijwoning (Foto Liesbet Goedschalckx)

Hoe zijn jullie omgegaan met het aspect duurzaamheid in jullie ontwerp? 

“Op technisch vlak, denk aan isoleren en waterhergebruik, zijn de gemaakte keuzes een evidentie. In Seir zetten we ook in op slimmer grondgebruik, door geen vrijstaande woningen te bouwen. Daarnaast realiseren we dankzij het behoud van de bestaande gebouwen een positieve impact. En we bekijken de mogelijkheid om recuperatiebaksteen te gebruiken voor de nieuwbouwwoningen.”

“We interpreteren duurzaamheid wel vanuit meer invalshoeken dan puur de energetische of technische invulling. In een cohousingproject als Seir bouwen we bijvoorbeeld voor een mix van generaties. Het moet een plek worden waar iemand zich in elke fase van het leven kan thuisvoelen.”

 

In een cohousingproject zijn er zowel private ruimtes en gedeelde faciliteiten. Hoe willen jullie ontmoeting stimuleren in die collectieve ruimtes? 

“HEEM heeft sowieso al de gepaste functies toegewezen aan de verschillende gemeenschappelijke plekken. Zoals het buurthuis, het zwembad en de sauna, de zwemvijver, de collectieve tuinen,… Ons aandeel zit vooral in de manier waarop die gedeelde faciliteiten over de hele site ingeplant worden. Wij vonden het belangrijk om laagdrempelige, kleinschalige ruimtes te verspreiden over het project. Telkens met verschillende karakters, dus voor elk wat wils.”

“We wilden absoluut het concept van een groot binnenplein vermijden. De schaal van Seir is te groot om alles te centraliseren. Dankzij de kleinere plekjes krijg je als bewoner echt het gevoel dat je op ontdekking kunt.”

Maquette Seir

Bij SEIR wordt er, gezien de voorgeschiedenis, veel aandacht besteed aan de omgeving. Hoe verloopt de samenwerking met de landschapsarchitect? 

“De landschapsarchitect werd van bij de start bij het project betrokken. En net zoals bij de architectuur speelt inderdaad de historiek van de bloemisterij een cruciale rol in het landschapsontwerp. We zaten ook meteen op dezelfde golflengte rond de visie voor het ontwerp. Zoals we al eerder vertelden, komt er namelijk een soort van tweedeling tussen een serretuin en een landschappelijke tuin. Naar analogie met de architecturale keuzes die we maakten.”

Nieuwsgierig naar onze projecten? Ontdek ze hier allemaal.