Cohousing - Heem
Cohousing - HEEM heeft zich van in het begin geprofileerd als een fervente promotor van cohousing, dé woonvorm van de toekomst.
Lees meer

Cohousing

HEEM is de pionier van Vlaanderen als het aankomt op cohousingprojecten. We zien cohousing dan ook als dé woonvorm van de toekomst. Het is één van de antwoorden voor het realiseren van een duurzaam woonbeleid. Het is een voorbeeld van een sterk deelinitiatief, het versterkt de sociale cohesie én het maakt ecologisch bouwen en renoveren haalbaarder. Zowel bij kandidaat-kopers, grondeigenaars als lokale besturen stijgt de vraagt naar cohousingprojecten. Maar wat is cohousen eigenlijk en hoe gaat het praktisch in zijn werk?

Wat is cohousing?

Een cohousingproject bestaat uit verschillende private woningen die bij elkaar opgesteld staan. Ze vormen samen een woonproject. De bewoners van een cohousingproject beschikken, naast hun eigen privéwoning, over bijkomende infrastructuur en diensten die ze met elkaar delen en waar ontmoeting centraal staat. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een buitenruimte, sauna, atelier, wasplaats, keuken, zwembad….

wat is cohousing

Waarom cohousen?

Sharing is caring

Je kan genieten van wat je buren hebben en omgekeerd. Je deelt de oppas, brengt de kinderen via een beurtrol samen naar school, klopt bij de buren aan voor werkmateriaal…

Fijn ontmoeten

Doordat je deelt en dicht bij elkaar woont, ontstaan er in een cohousingproject heel wat fijne ontmoetingen. Een speelkameraadje voor je kinderen, een aperitief op vrijdag of een gezellige picknick samen.

spelende kinderen

Meer voor hetzelfde geld

Door de woning samen te ontwikkelen kunnen ook kosten gedeeld worden. HEEM zet sowieso in op duurzaamheid van de woning. We coördineren tijdens de bouwwerken de gemeenschappelijke investering in duurzame energievoorzieningen, materialen en afwerking. Je woning is in een cohousingproject op zich niet goedkoper. Je krijgt er wel een duurzamere woning en een aantal extra faciliteiten bovenop die je alleen misschien niet zou kunnen realiseren.

Zorgen voor elkaar

In een cohousingproject zijn er wel altijd buren die de poes komen eten geven, de vuilbakken willen buitenzetten of een oogje in het zeil houden wanneer jij op vakantie bent. Wonen in een cohousingproject verhoogt het gevoel van verbondenheid én veiligheid.

Binnen en buiten

Wist je dat heel wat cohousinggroepen ook initiatieven opzetten voor het dorp of de ruimere buurt. Ze organiseren een festival, een rommelmarktje of zetten hun schouders mee onder de stratenloop. Zo’n activiteiten zijn geen voorwaarden om te spreken van cohousing, immers niet elk project doet dit, maar het is een vaak voorkomend effect van een cohousingproject op de bredere buurt.

Hoe werkt het?

Privacy

In tegenstelling tot wat de meesten denken is er in een cohousingproject veel aandacht voor de privacy van de bewoners. Enkel als de privacy voldoende gegarandeerd is, kunnen mensen ook op een ontvankelijke manier in een groep staan. Doordat de gemeenschappelijke én de privatieve delen slim van elkaar gescheiden zijn realiseren we dit evenwicht al bij de opmaak van de plannen.

Er ontstaan in het project ook vaak spontaan informele afspraken die verschillen van woning tot woning. Bij sommige buren mogen de kinderen vrij in en uit lopen. Bij anderen moeten de kinderen eerst aanbellen. In het huis daar kom je langs de achterdeur, bij anderen wordt er verwacht dat je steeds de voordeur gebruikt. Schoenen uit of aan bij het binnenkomen?

Je bepaalt dus zelf je grenzen over hoe, wanneer en voor wie je jouw privéwoning openstelt. En die grenzen hoeven niet hetzelfde te zijn als die in het huis naast jou. Het is net die diversiteit die maakt dat iedereen mee zorgt draagt voor elkaars privacy.

privacy bij cohousing

Sociaal contact

Een goedendag tegen de buurman, even helpen bij het uitladen van de auto, een babbeltje aan de deur. Je wordt omringd door anderen en draagt samen zorg voor de sfeer en infrastructuur van het project. Sociaal contact is erg belangrijk in een cohousingproject. Je moet het met elkaar over meer hebben dan enkel het beheer van de infrastructuur. Dat wil niet zeggen dat iedereen de tafelspringer of vlotte Jan moet zijn. Maar het is wel belangrijk dat je sociaal contact als aangenaam ervaart en zelf ook bereid bent sociaal contact op te zoeken.

Daarnaast komen de bewoners in een project ook een paar keer per jaar samen om leuke dingen te doen zoals een picknick, BBQ of petanquetoernooi. Bij heel wat groepen is de aanwezigheid van iedereen een grote meerwaarde, maar het is niet verplicht. Soms lukt het gewoon niet in de agenda om iedereen bij elkaar te krijgen. Wie er dan niet is, tja, die mist dan wel een heel leuke en vaak ook memorabele activiteit (n.v.d.r. weten we uit ervaring).

sociaal contact in cohousing

Vergaderen

De groep werkt door samen leuke dingen te doen, zorg te dragen voor elkaar én door goede afspraken te maken. Afspraken maak je rond het beheer van de infrastructuur, hoe je beslissingen zal nemen, wanneer en hoe je zal vergaderen. Er moeten altijd een aantal zaken geregeld worden, zoals de jaarafrekening, de maandelijkse kosten, de contacten met de overheden, het ontvangen van nieuwe bewoners,…. De frequentie van de bijeenkomsten bepaalt de groep zelf. Meestal gebeurt dit een 2 tot 4-tal keer per jaar. En in heel wat groepen gaat dit gepaard met lekkere taart, verse noten uit de tuin, of een lekker biertje of een thee.

Wat kost dat maandelijks?

Wat de gemeenschappelijke kosten zijn in een project weet je vooraf bij de aankoop. De meeste groepen werken met een kleine maandelijkse bijdrage waarmee het werkmateriaal, het onderhoud van de gemeenschappelijke delen en de maandelijkse kosten zoals de verzekering, betaald worden. Vaak wordt er ook een klein spaarpotje opgebouwd voor de iets grotere kosten waar je op termijn kan komen voor te staan.

De kosten worden verdeeld volgens een verdeelsleutel op basis van de oppervlakte van de privéwoning.

Kortom, cohousen is vooral een leuke vorm van wonen. Het is ontmoeten zonder moeten. Waarbij je op kort termijn een sterk netwerk opbouw van buren en kennissen. Hoe je met elkaar samenwoont, samenleeft en samen beheert dat beslis je zelf als bewoner en als groep.

Om de groepen in het begin goed op weg te zeggen zorgt Heem voor een groepsbegeleiding. Onze coaches komen in het eerste jaar vier keer langs en starten het gesprek tussen de bewoners op. Zo helpen we een goede basis te leggen voor een nieuwe en bijzonder fijne woonervaring voor elk van hen.

Bekijk hier onze folder met ons aanbod en onze visie rond cohousing.