Aanbod en visie co-housing

Wat is cohousing?

Een cohousingproject bestaat uit verschillende private woning die bij elkaar opgesteld staan. Ze vormen samen een woonproject. De bewoners van een cohousingproject beschikken, naast hun eigen privé-woning, over bijkomende infrastructuur en diensten die ze met elkaar delen en waar ontmoeting centraal staat. Dat kan gaan om een wasplaats, buitenruimte, sauna, keuken, zwembad, bibliotheek….

Waarom cohousen?

Sharing is caring

Je kan genieten van wat je buren hebben en omgekeerd. Je deelt de oppas, brengt de kinderen via een beurtrol samen naar school, klopt bij de buren aan voor werkmateriaal…

Fijn ontmoeten

Doordat je deelt en dicht bij elkaar woont ontstaan er in een cohousingproject heel wat fijne ontmoetingen. Een speelkameraadje voor je kinderen, een aperitief of vrijdag of een gezellige picknick samen.

Meer voor hetzelfde geld

Door de woning samen te ontwikkelen kunnen ook kosten gedeeld worden. Heem zet sowieso in op duurzaamheid van de woning (door samen te investeren in duurzame energievoorzieningen, materialen en afwerking). Je woning is in een cohousingproject op zich niet goedkoper. Je krijgt er wel een duurzamere woning en een aantal extra faciliteiten bovenop die je alleen misschien niet zou kunnen realiseren.

Zorgen voor elkaar

In een cohousingproject zijn er wel altijd buren die de poes komen eten geven, de vuilbakken willen buitenzetten of een oogje in het zeil houden wanneer jij op vakantie bent. Wonen in een cohousingproject verhoogt het gevoel van verbondenheid én veiligheid.

Binnen en buiten

Wist je dat heel wat cohousinggroepen ook initiatieven opzetten voor het dorp of de ruimere buurt. Ze organiseren een festival, een rommelmarktje of zetten hun schouders mee onder de stratenloop. Zo een activiteiten zijn geen voorwaarden om te spreken van cohousing, immers niet elk project doet dit, maar het is een vaak voorkomend effect van het samenleven in groep.

 

Hoe werkt het?

Privacy

In tegenstelling tot wat de meesten denken is er in een cohousingproject veel aandacht voor de privacy van de bewoners. Enkel als de privacy voldoende gegarandeerd is kunnen mensen ook op een ontvankelijke manier in een groep staan. Doordat de gemeenschappelijke delen en de privé delen goed van elkaar gescheiden zijn realiseren we dit evenwicht al bij de opmaak van de plannen.

De groep maakt zelf alle andere afspraken en die verschillen van woning tot woning.Bij sommige buren mogen de kinderen vrij in en uit lopen. Bij anderen moeten de kinderen eerst aanbellen en mogen ze bijvoorbeeld niet boven spelen.Bij sommige buren kan je aankloppen langs de achterdeur, bij anderen wordt er verwacht dat je steeds de voordeur gebruikt. Schoenen uit of aan bij het binnennkomen?

Je bepaalt dus zelf je grenzen en die hoeven niet hetzelfde te zijn als die in het huis naast jou. Het is net die diversiteit die maakt dat iedereen mee zorgt draagt voor elkaars privacy.

Sociaal contact

Een goedendag tegen de buurman, even helpen bij het uitladen van de auto, een babbeltje aan de deur. Je wordt omringd door andere en draagt samen zorg voor de sfeer en infrastructuur van het project. Sociaal contact is erg belangrijk in een cohousingproject. Je moet het met elkaar over meer hebben dan enkel het beheer van de infrastructuur. Dat wil niet zeggen dat iedereen de tafelspringer of vlotte Jan moet zijn. Maar je kan best sociaal contact wel als aangenaam ervaren.

Vergaderen

De groep werkt door samen afspraken te maken en zorg te dragen voor elkaar. Afspraken maak je rond het beheer van de infrastructuur, hoe je beslissingen zal nemen, wanneer en hoe je zal vergaderen. Er moeten altijd een aantal zaken geregeld worden, zoals de jaarafrekening, de maandelijkse kosten, de contacten met de overheden, het ontvangen van nieuwe bewoners…. De frequentie van de bijeenkomsten bepaalt de groep zelf. Meestal gebeurt dit een 2 tot 4-tal keer per jaar. En in heel wat groepen gaat dit gepaard met een gezellige BBQ, pot-luck of nieuwjaarsdrink.

 

Wat kost dat maandelijks?

Wat de gemeenschappelijke kosten zijn in een project weet je vooraf bij de aankoop. De meeste groepen werken met een kleine maandelijkse bijdrage waarmee het werkmateriaal en het onderhoud van de gemeenschappelijke delen betaald worden. Vaak wordt er ook een klein spaarpotje opgebouwd voor de iets grotere kosten waar je op termijn komt voor te staan.

Sommige groepen hebben een vast bedrag per bewoner, anderen werken met een verdeelsleutel op basis van de oppervlakte van de privéwoning of het inkomen.

 

 

folder HEEM

HEEM
Noordeind 97
2920 Kalmthout
0487 47 45 80
info@heem.be

BE 06 885 69 24 7

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

HEEM